valmisbetoni

Valmisbetoni on betoniasemalla ennakkoon tarvittavien betonin ominaisuuksien mukaisesti määritetyllä reseptillä valmistettua betonia, joka toimitetaan työmaalle muottiin valettavaksi pyörintäsäiliöautolla plastisessa muodossa. Toimituserät toimitetaan ja laskutetaan tilavuuksina. Yksikkönä käytetään kuutiometrejä [m3]. Valmisbetoni säilyy käyttökelpoisena reseptistä ja olosuhteista riippuen 1-3 tuntia. 

Valmisbetonituotanto sai alkunsa Suomessa vuonna 1958, jolloin aloitti toimintansa ensimmäinen valmisbetonitehdas Taivallahdessa, Helsingissä. Tätä ennen betoni oli valmistettu betonimyllyillä työmailla. Nykyään valmisbetonitehtaita on Suomessa noin 200 ja valmisbetonia valmistavia yrityksiä noin 65. Valmisbetoniteollisuuden on arvioitu työllistävän 1200 henkilöä Suomessa ja sen liikevaihto yhteensä oli 325 miljoonaa euroa vuonna 2019.

Valmisbetonin tuotanto vuonna 2019 oli noin 2 700 000 betonikuutiota. Valmisbetonin käyttö on Suomessa samalla tasolla kuin muissa pohjoismaissa, määrä on noin 0,5 betonikuutiota / asukas vuodessa.

Yli 80% toimitetusta valmisbetonista siirretään työmailla pumppaamalla.

Lue lisää betonista rakennusmateriaalina Betoniteollisuus ry:n  sivuilta.