Liukuvalu

eng. slip casting

Liukuvalu on betonin keskeytymätöntä valamista niin, että tuoreen ja kovettuneen betonin väliin ei synny rajoja. Liukuvalun ideana on siirtää muottia jatkuvana liikkeenä hiljalleen ylöspäin valun edetessä. Muotin korkeus määräytyy betonin kovettumisajan ja liukuvalun etenemisnopeuden mukaan. Muotin korkeus on tavallisesti 1…1,2 m. Liukuvalun nopeus vaihtelee ollen yleensä noin 12…25 cm/h. Mikäli liukuvalu halutaan tehdä erittäin nopeasti, betonin valmistamisessa voidaan käyttää esimerkiksi nopeasti kovettuvaa sementtiä.
Liukuvalun muottikalusto kiinnitetään tunkkien varaan, jotka sijaitsevat valun keskelle upotettujen sileiden terästankojen päässä. Tunkkien avulla koko muottikalustokoneistoa siirretään ylöspäin valun edetessä. Myös raudoitusta lisätään sitä mukaa kun työ etenee.
Liukuvalutekniikka tulee hyödylliseksi silloin, kun suunniteltava rakennus on korkea tai pitkä, poikkileikkaukseltaan yhdenmuotoinen sekä lähes  aukoton. Liukuvalua käytetäänkin erityisesti savupiippujen ja siilojen tekemisessä.